Miltiade Nenoiu despre Pavel Tornea: “un etalon de probitate morală”

Duminică, 29 ianuarie, începând cu ora 19.00, la Sala Mică a Ateneului Român, Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România, în colaborare cu Filarmonica George Enescu, organizează “Centenarul Pavel Tornea”.
În cadrul celor 90 de minute dedicate marelui oboist, vor susţine mici recitaluri nume sonore ale muzicii instrumentale româneşti precum: Gheorghe Zamfir, Adrian Petrescu şi Dorin Gliga. De asemenea, soliştii folclorişti Nicoleta Beca şi Gheorghe Palcu, vor interpreta doine din repertoriul lui Pavel Tornea, iar George Stanca va marca personalitatea ilustrului oboist printr-un un moment poetic. Concertul dedicat lui Pavel Tornea va fi presărat cu momente de evocare în cadrul cărora vor împărtăşi din momentele trăite alături de Pavel Tornea, persoane care l-au cunoscut: Nicolae Maxim şi Miltiade Nenoiu.
În cadrul concertului pe care îl va susţine, maestrul Gheorghe Zamfir va interpreta piese celebre precum “Doina de jale”, “Ciocârlia”, “Hora Staccato” sau “Ave Verum Corpus”.
“Un mare muzician, un mare profesor, un mare interpret, un mare om. A fost profesorul unor generaţii de eminenţi oboişti în cadrul primului liceu de muzică Dinu Lipatti. A fost exceptionalul oboist al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. În amintirea tuturor celor care l-au cunoscut, rămâne un etalon de probitate morală. Din necesitatea cunoaşterii şi promovării rădăcinilor noastre, Pavel Tornea merită cu prisosinţă aşezat pe locul celor mai valoroase modele.”, a declarat Preşedintele Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România, Prof. Univ. Dr. Miltiade Nenoiu.
“A fost cel mai mare oboist din a doua jumătate a secolului XX. L-am cunoscut personal, am studiat oboiul pentru o perioadă foarte scurtă cu domnia sa. A fost primul oboist care a integrat acest instrument în folclorul românesc. Şi peste toate, a fost cel mai bun pedagog al oboiului. Om de un talent unic, extraordinar, dotat cu bunătate sufletească şi caracter excepţional, o mare mândrie a naţiunii.”, consideră naistul Gheorghe Zamfir.

Evenimentul face parte din Stagiunea UNIMIR 2012.

Leave a Reply